Έλεγχος στη χορήγηση και χρήση φυτοφαρμάκων με συνταγή

Έλεγχος στη χορήγηση και χρήση φυτοφαρμάκων με συνταγή

Αρ. Πρωτ. 7797/16.02.2006

Προς:
κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί στις γεωργικές εκτάσεις του νομού Θεσσαλονίκης έχουν εντοπίσει την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ακόμα και αυτών που έχουν απαγορευτεί εδώ και 20 χρόνια.
Η έλλειψη ενημέρωσης και προγραμματισμού έχουν ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων στον νομό να έχει μείνει δέκα χρόνια πίσω, να μην εξελίσσεται, να μην είναι ανταγωνιστική και να μην μπορεί να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που σημειώνονται στη γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η ελλιπής ενημέρωση και η μη τήρηση των οδηγιών χρήσης έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στην υγεία των κατοίκων όσο και στο περιβάλλον και το οικοσύστημα. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών ερευνών που δείχνουν υψηλά ποσοστά καρκινογενέσεων σε περιοχές εντατικής γεωργίας, αλλά και της έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εντοπίζει ρύπανση από φυτοφάρμακα η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια.
Προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και ενημέρωση αναφορικά με τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καταγραφή των προβλημάτων-ασθενειών που αντιμετωπίζει ο κάθε παραγωγός, αλλά και έλεγχος των φυτοφαρμάκων και των δόσεων που χορηγείται από τους καταστηματάρχες γεωργικών εφοδίων θα πρέπει να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συνταγολογίου Γεωργικών Φαρμάκων. Η εφαρμογή του εν λόγω νόμου εκκρεμεί από το 1997, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:


- Ποιοι παράγοντες έχουν συμβάλλει στις καθυστερήσεις αυτές και πότε προβλέπεται να προχωρήσει το Υπουργείο στην υλοποίηση του προγράμματος συνταγογράφησης των φυτοφαρμάκων και στη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συνταγολογίου Γεωργικών Φαρμάκων;

Απάντηση Υπουργείου